Politika privatnosti

Web stranica “Finanza” vrlo ozbiljno shvaća svoju odgovornost u pogledu zaštite osobnih podataka.

finanza.hr (u daljnjem tekstu: web stranica) obvezuje se da će štititi Vašu privatnost i omogućiti Vam najbolje moguće iskustvo korištenja naše web stranice.

Molimo, pročitajte pažljivo cjelokupan tekst da biste razumjeli kako se odnosimo prema Vašim osobnim podacima.

Ova Politika zaštite privatnosti opisuje načine na koje “Finanza” koristi osobne podatke posjetilaca. Davanjem svojih osobnih podataka i prihvaćanjem Politike zaštite privatnosti potvrđujete da ste suglasni da se vaši podaci koriste na način opisan u ovoj Politici. Ukoliko se Politika zaštite privatnosti promijeni, izmijenjeni tekst Politike ćemo objaviti na ovoj stranici. Kontinuiranom upotrebom ove stranice, kao i davanjem svojih podataka prilikom online kontakta potvrđujete da ste suglasni i s izmjenama Politike.

Politika zaštite privatnosti je dokument koji jamči zaštitu privatnosti naših korisnika na Internetu. Web stranicu možete pregledati besplatno, bez ikakve obaveze otkrivanja identiteta ili ostavljanja osobnih podataka. Odlučite li iskoristiti neku od usluga koje nudimo (pitanje, komentar), nužno je da nam ostavite osobne podatke kako bismo bili u mogućnosti što bolje realizirati Vaš zahtjev (npr. kada postavite pitanje potreban nam je kontakt na koji ćemo poslati povratnu informaciju).

PRIKUPLJANJE INFORMACIJA – način i razlog

Web stranica traži Vaše osobne podatke samo ako želite koristiti neku od naših usluga i tom prilikom popunite obrazac na našoj web stranici.

Posjetite li web stranicu, naš web provider automatski bilježi podatke koji uključuju IP adresu Vašeg računala, vrstu pretraživača, ime domene, vrijeme posjete, adresu web stranice s koje ste došli, sve informacije o stranicama koje posjetite na našoj web lokaciji te o čemu ste bili obaviješteni na svim stranicama naše web lokacije.

Ove podatke koristimo za statističke analize o korištenju naših stranica, sa ciljem da poboljšamo kvalitetu usluge.

Napomena: naš web provider ne bilježi vašu e-mail adresu ili bilo koje druge podatke koji bi se mogli iskoristiti za Vašu osobnu identifikaciju. Možete se isključiti iz bilježenja ovih podataka ako ispravno podesite vaš web pretraživač – više o tome u nastavku.

Podaci koje skupljamo su slijedeći:

 • Domena i IP adresa;
 • Vrsta browser-a i operativnog sistema pomoću kojih je pristupljeno našoj stranici;
 • Vrijeme pristupa i trajanje posjete;
 • Stranice koje posjećujete;
 • Adrese drugih web stranica ukoliko ste do nas došli putem linka s neke od tih stranica;
 • Informacije koje nam sami dostavite ili proslijedite.

U kojim slučajevima bilježimo vaše privatne podatke:

 • Postavljanje pitanja
  (ime, e-mail na koji vam dostavljamo odgovor)
  Kontakt podaci i pitanja se čuvaju u internoj bazi dokle god Vi ne zatražite da se pitanje iz interne baze izbriše.
 • Prijava na bilten (newsletter)
  (e-mail adresa)
 • Ostavljanje komentara
  (ime, nickname, e-mail adresa, IP adresa)

* E-mail adresa i nickname mogu biti provjereni putem usluge Gravatar. Ovdje možete vidjeti politiku privatnosti Gravatara. Nakon odobravanja komentara Vaša slika profila bit će vidljiva javnosti. Komentari se čuvaju osim u slučajevima kad Vi zatražite skidanje. Komentari koji na bilo koji način narušavaju temeljne vrijednosti web stranice bit će uklonjeni odmah od strane administratora.

VAŠE OSOBNE PODATKE NE DIJELIMO S DRUGIMA NI POD KOJIM UVJETIMA

Web stranica neće prodavati, iznajmljivati ili davati Vaše osobne podatke trećoj strani ni pod kojim uvjetima.

SIGURNOST PRIKUPLJENIH INFORMACIJA

Web stranica posebno brine da su prikupljene informacije o korisnicima sigurne i zaštićene od gubitka, promjena, nedozvoljenog pristupa i bilo koje vrste zloupotrebe.

Web stranica smještena je na sigurnom SSL serveru. Pridržavamo se strogih sigurnosnih procedura u pogledu čuvanja i otkrivanja informacija koje nam dajete kako bismo spriječili neovlašteni pristup istima.

Sa naše stranice linkovi mogu voditi na druge web stranice. Ne snosimo odgovornost za politiku ili procedure za zaštitu podataka, kao ni za sadržaj na ovim web stranicama.

POLITIKA KOLAČIĆA

Korištenjem naše web stranice suglasni ste da možemo sačuvati kolačiće i IP adrese da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korištenju web stranice i poboljšamo Vaše iskustvo na mreži. Uslijed nedavnih zakonskih promjena, sve web stranice koje su aktivne u određenim dijelovima Europske unije moraju dobiti pristanak za korištenje ili čuvanje kolačića (ili sličnih tehnologija) na vašim računalima ili mobilnim uređajima. Ova politika kolačića pruža Vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korištenje.

VAŠ PRISTANAK

Time što nastavljate koristiti našu web stranicu slažete se da možemo postaviti kolačiće na Vaše računalo kako bismo analizirali način na koji koristite našu web stranicu. Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu politiku kolačića kako biste saznali detaljne informacije o podacima koje prikupljamo kada koristite ovu web stranicu. Ukoliko ne želite prihvatiti kolačiće u pogledu Vašeg korištenja ove web stranice, morate je prestati koristiti.

ŠTO JE KOLAČIĆ?

Kolačići su male datoteke koje se postavljaju na Vaše računalo putem web stranica koje posjetite ili određenih poruka e-pošte koje otvorite. Njihova upotreba je široko rasprostranjena kako bi web stranice mogle ispravno raditi i kako bi njihovi vlasnici mogli dobiti poslovne i marketinške informacije.

Kolačići koje koristimo na web stranici pomažu nam da Vam osiguramo bolje iskustvo na mreži i omogućimo što bolji i relevantniji sadržaj. Time što pristupate našoj web stranici slažete se da se ova politika kolačića primjenjuje kad god pristupite web stranici, neovisno o uređaju koji koristite.

KOJE INFORMACIJE PRIKUPLJAJU KOLAČIĆI?

Općenito, kolačić sadrži tekstualni niz s informacijama o pretraživaču. Za rad nije neophodno da kolačić prepozna odakle ste, on samo treba zapamtiti Vaš pretraživač.

MOGU LI POVUĆI SVOJ PRISTANAK?

Nakon što ste nam dali pristanak u pogledu korištenja kolačića, na vašem računalu ili mobilnom uređaju bit će sačuvan kolačić koji ovo podešavanje pamti za slijedeći put. Ovo prestaje važiti nakon određenog vremena (najkasnije u periodu od 13 mjeseci). Ukoliko u bilo kojem trenutku želite povući svoj pristanak, potrebno je izbrisati kolačiće preko podešavanja u internet pretraživaču. Za dodatne informacije o brisanju ili blokiranju kolačića posjetite aboutcookies.org.

KAKO MOGU ISKLJUČITI KOLAČIĆE?

Internet pretraživači Vam omogućavaju promjenu podešavanja u vezi s kolačićima. U vašem internet pretraživaču data podešavanja se najčešće nalaze u meniju „Opcije” (Options) ili „Parametri” (Preferences). Dolje navedene veze mogu biti od pomoći ako želite bolje razumjeti podešavanja Za dodatne informacije možete iskoristiti opciju „Pomoć” (Help) u svom internet pretraživaču.

KADA KORISTIMO KOLAČIĆE?

Praćenje

Kolačići se koriste za prikupljanje statističkih podataka o tome kako posjetitelji upotrebljavaju našu web stranicu.

Ciljanje

Kolačići za „ciljanje” su povezani s uslugama koje pružaju treće strane, kao što su npr. „Like” i „Share”. Treće strane pružaju ove usluge u zamjenu za prepoznavanje posjetitelja naše web stranice.

Povezivanje s društvenim mrežama poput Facebooka može dovesti do toga da one koriste informacije o Vašoj posjeti kako bi na drugim web stranicama usmjerile oglašavanje na Vas.

Kolačići pružaju agencijama za oglašavanje informacije o vašoj posjeti tako da Vam one mogu ponuditi oglase koji bi Vam mogli biti zanimljivi.

Svim ovim kolačićima upravljaju treće strane, a za dodatne informacije možete pogledati obavještenja o privatnosti na njihovim web stranicama.

Time što koristite našu web stranicu prihvaćate upotrebu kolačića za „ciljanje”.

U nekim slučajevima prihvaćanje ovih kolačića predstavlja uvjet za korištenje web stranice; ukoliko ih onemogućite/blokirate ne možemo jamčiti da će naša web stranica funkcionirati.

GOOGLE ANALITIKA

Ova web stranica koristi Google Analytics za analizu korištenja web stranice. Google Analytics upotrebljava kolačiće za prikupljanje standardnih podataka internetskih zapisnika posjetilaca ili podataka u anonimnom obliku. Informacije koje generira kolačić o vašoj upotrebi web stranice (uključujući IP adresu) prenose se Google-u. Informacije se zatim koriste za procjenu korištenja web stranice posjetilaca i za prikupljanje statističkih izvještaja o aktivnostima na web stranici.

Google-ova pravila o privatnosti dostupna su na adresi: https://policies.google.com/privacy.

Google je razvio dodatni program za pretraživače za JavaScript Google analitike kojim se ona isključuje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko želite da budete isključeni iz Google analitike, možete preuzeti ili instalirati dodatni program za svoj mrežni pretraživač.

KAKO NAS KONTAKTIRATI?

U svakom trenutku možete zahtijevati brisanje svih podataka slanjem zahtjeva na info@finanza.hr s naslovom GDPR.

PROMJENE POLITIKE ZAŠTITE PRIVATNOSTI

Sve promjene politike zaštite privatnosti bit će zabilježene ovdje, tako da posjetioci naših stranica uvijek znaju koje informacije prikupljamo, kako ih koristimo i u kojim okolnostima ih dijelimo s trećom stranom.